ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ





Προτάσεις πολιτιστικών δράσεων



ΠΡΟΤΑΣΗ  1
Ένας από τους σκοπούς της ένωσης είναι η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση του κάθε τόπου, προκειμένου να της διατεθούν αίθουσες από τους κατά τόπους δήμους, τις οποίες θα διαμορφώσει σε εκθεσιακούς χώρους στους οποίους θα μπορεί με αίτηση του κάθε άγνωστος ή γνωστός καλλιτέχνης και με αυστηρή σειρά προτεραιότητας να εκθέσει το έργο του. Στους χώρους αυτούς θα απαγορεύεται αυστηρά η πώληση έργων, εκθέσεις τύπου bazaar και η συμμετοχή εμπορικών ή μη επιχειρήσεων, πλην της συμμετοχής τους και προβολής τους ως χορηγοί του καλλιτέχνη. Το πανελλήνιο πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων θα αναρτάται σε μηνιαία βάση στην ιστοσελίδα της ένωσης. Ο εκάστοτε εκθέτης υποχρεούται στην καταβολή συμβολικού αντιτίμου για κάθε ημέρα που θα απασχολήσει την αίθουσα για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί, έστω προσπάθεια, εμπορικής συναλλαγής κατά την διάρκεια της έκθεσης, χρεώνεται ο εκθέτης με προκαθορισμένο ποσόν (ποινική ρήτρα) για κάθε ημέρα της εκθέσεως και αυτόματα σφραγίζεται ο χώρος και τα έργα μέχρι την εξόφληση του προκύπτοντος ποσού. Η ίδρυση ή κατάργηση των εν λόγω χώρων καθώς και η διαμόρφωση των ποσών γίνεται με αποφάσεις του Δ/Σ.




ΠΡΟΤΑΣΗ  2
Η ένωση ιδρύει τον θεσμό του “καφενείου Πολιτισμού, Λόγου & τεχνών” ο οποίος στοχεύει στην συνεργασία με επαγγελματικούς χώρους σε πόλεις όλης της Ελλάδας (καφενεία, cafe, bistro κλπ) στους οποίους θα οργανώνονται παρουσιάσεις καλλιτεχνών, βιβλίων, εκθέσεις, παρουσιάσεις δίσκων, συζητήσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Οι συμφωνίες με την επιχείρηση θα έχουν ετήσια διάρκεια, θα υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό. Ορίζεται μηνιαίο ποσόν επιχορήγησης του επιχειρηματία προς την ένωση, το οποίο θα αποφασίζεται κάθε έτος από το Δ/Σ και το οποίο η επιχείρηση θα καταβάλει σε μηνιαία βάση. Η ένωση θα παρέχει στην επιχείρηση ευδιάκριτες πινακίδες οι οποίες θα δηλώνουν τον χαρακτηρισμό της και θα προσπαθήσει οι εκδηλώσεις αυτές να τελούν και υπό την αιγίδα λοιπών υπουργείων, διευθύνσεων, οργανισμών και ομίλων οι οποίοι επίσης θα αναγράφονται. Η δημιουργία, κατάργηση και ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού καθορίζονται από αποφάσεις του Δ/Σ .
Οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν της υποστήριξης της ένωσης και για κάθε δική τους πρωτοβουλία πολιτιστικού χαρακτήρα. Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις καθώς και όλες τους οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται από την ιστοσελίδα της ένωσης. Ο αριθμός των χώρων αυτών σε κάθε πόλη θα ορίζεται από τον πληθυσμό της πόλης.



ΠΡΟΤΑΣΗ 3
Η ένωση με απόφαση του Δ/Σ μπορεί να ιδρύσει στην περιφέρεια χώρους χαρακτηριζόμενους ως “εργαστήρια τέχνης” στους οποίους καλλιτέχνες μέλη της ένωσης από την εκάστοτε περιοχή, θα διδάσκουν τις τέχνες τους σε άτομα της περιοχής, στοχεύοντας κυρίως στις μικρές ηλικίες, προκειμένου να δημιουργηθούν πολιτιστικά φυτώρια από τα οποία ευελπιστούμε να αναδείξουν το ταλέντο τους νέοι άνθρωποι που κάτω από διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν. Η φοίτηση σε αυτά θα γίνεται αντί χαμηλών συμβολικών διδάκτρων για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Η ίδρυση τους ή κατάργηση τους στο σύνολο τους  ή τμημάτων τους, καθώς και ο προσδιορισμός του ύψους των διδάκτρων,  γίνεται με απόφαση του Δ/Σ.