ΠΗΓΑΣΟΣ (ή Πήγασος) ήταν αθάνατη, φτερωτό άλογο το οποίο ξεπήδησε εμπρός από το λαιμό της Μέδουσας όταν ήταν αποκεφαλίστηκε από τον ήρωα Περσέα. Πήγασος ήταν εξημέρωσε με Βελλεροφόντης, ένας Κορίνθιος ήρωας, ο οποίος τον οδήγησε στη μάχη κατά της φωτιάς-αναπνοή Khimaira. Αργότερα, μετά τον ήρωα προσπάθησε να πετάξει στον ουρανό, οι θεοί προκάλεσε το άλογο να αντιστρέψουμε, ρίχνοντας τον πίσω κάτω στη γη. Πήγασος συνέχισε την πτέρυγα τον τρόπο του στον ουρανό, όπου πήρε μια θέση στο στάβλο του Δία.
Το άλογο ήταν και τοποθετήθηκε ανάμεσα στα αστέρια σαν αστερισμός, του οποίου αυξάνεται σημάδεψε την άφιξη των θερμότερων μηνών της άνοιξης και τις εποχιακές βροχοπτώσεις. Ως εκ τούτου ήταν συχνά ονομάζεται κεραυνός-κομιστή του Δία. Στον αστερισμό μύθους, Πήγασος («ξεφυτρώνουν Forth») μπορεί να αντιπροσωπεύει την ανθοφορία της άνοιξης, ενώ Khimaira («Φρόστι Air»;) (ίσως και του χειμώνα αυξάνεται Αιγόκερω) ήταν το κρύο ψύχρα του χειμώνα.
- Στην ελληνική μυθολογία, Πήγασος είναι το φτερωτό άλογο που ήταν ο πατέρας από τον Ποσειδώνα με την Μέδουσα. Όταν το κεφάλι της ήταν κομμένα από την ελληνική ήρωα Περσέα, το άλογο ξεπήδησε εμπρός από το σώμα της εγκύου. Του καλπάζει δημιούργησε την πολύ Ιπποκρήνη σχετικά με την Ελικών (ένα βουνό στην Βοιωτία).
Όταν το άλογο ήταν πίνοντας από το πηγάδι Pirene στην Acrocotinth, φρούριο Βελλεροφόντης, ο Κορινθιακός ήρωας ήταν σε θέση να συλλάβει το άλογο, χρησιμοποιώντας ένα χρυσό χαλινάρι, δώρο από την Αθηνά. Οι θεοί του έδωσαν στη συνέχεια Πήγασος θανάτωσης των Chimera τέρας, αλλά όταν προσπάθησε να τοποθετήσετε το άλογο που τον έριξε από και ανήλθε στους ουρανούς, όπου έγινε ένας αστερισμός (βόρεια της εκλειπτικής).
Σε μια άλλη εκδοχή, Βελλεροφόντης σκότωσε τη Χίμαιρα, ενώ ιππασία σε Πήγασο, και όταν αργότερα προσπάθησε να οδηγούν στην κορυφή του Ολύμπου, ο Δίας έστειλε μια αλογόμυγα να τσιμπήσει το άλογο, και το πέταξε Βελλεροφόντης από την πλάτη του.
Υποθέσεις έχουν προταθεί όσον αφορά τη σχέση της με τις Μούσες, οι θεοί Αθηνά, ο Ποσειδώνας, ο Δίας, ο Απόλλωνας και τον ήρωα Περσέα.
Ο συμβολισμός του Πήγασου ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο. Σύμβολο της σοφίας και ιδιαίτερα της φήμης από το Μεσαίωνα μέχρι την Αναγέννηση, έγινε ένα σύμβολο της ποίησης και ο δημιουργός των πηγών στις οποίες οι ποιητές έρχονται να εμπνευστεί, κυρίως στον 19ο αιώνα. Πήγασος είναι το θέμα του μια πολύ πλούσια εικονογραφία, ιδίως μέσω της αρχαίας ελληνικής κεραμικής και ζωγραφικής και γλυπτά της Αναγέννησης. Προσωποποίηση του νερού, ηλιακό μύθο, ή σαμάνος mount, Καρλ Γιουνγκ και οι οπαδοί του έχουν δει στην Πήγασος μια βαθιά συμβολική απόκρυφα σε σχέση με την πνευματική ενέργεια που επιτρέπει την πρόσβαση στο βασίλειο των θεών του Ολύμπου. – Source