ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ





ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
“ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ”





ΑΘΗΝΑ 15-09-2013



**************************************
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΙΔΡΥΣΗ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ – ΣΚΟΠΟΣ – ΜΕΣΑ

ΑΡΘΡΟ 1ο

Ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από τον κοινωνικοπολιτικό οργανισμό Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. (Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων) η ένωση με την επωνυμία “ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ”, η οποία λειτουργεί υπό την σκέπη και τον έλεγχο του ανωτέρω οργανισμού.

ΑΡΘΡΟ 2ο

Έδρα της ενώσεως είναι η  Αττική.

ΑΡΘΡΟ 3ο

Σκοπός της ένωσης είναι :
α) Η δημιουργία ενός δίκαιου και αξιοκρατικού φορέα, ο οποίος θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς και θα τους προσφέρει ευκαιρίες να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο φιλότεχνο κοινό, ανεξάρτητα από τις επαφές και γνωριμίες τους με τα “εμπορικά δίκτυα” της τέχνης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντιπαλότητα της ένωσης προς τους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης, αλλά είναι πεποίθηση μας, ότι αξιόλογοι καλλιτέχνες διαφεύγουν της προσοχής τους, με αποτέλεσμα να στερείται πολιτισμικά ο τόπος το έργο τους. Υποσχόμαστε την αρωγή μας στον τομέα της γνωστοποίησης τους στο κοινό και στους επαγγελματίες του χώρου.
β) παροχή συμβουλών και υποδείξεων προς τους δημιουργούς προκειμένου να διαφυλάξουν τα πνευματικά τους δικαιώματα και προσπάθεια να δημιουργηθεί επιτέλους και στον τόπο που γέννησε τις τέχνες, ένα νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
γ) Προώθηση, διάδοση, εκμάθηση των τεχνών και δημιουργία χώρων εκμάθησης τεχνών και προαγωγής του πνεύματος, προσιτών σε κάθε ηλικία, μορφωτικό και βιοτικό  επίπεδο, για να στηρίξουμε το δικαίωμα όλων στις τέχνες και τον πολιτισμό.
δ)Η ένωση έχει αποκλειστικά τον παραπάνω σκοπό. Απαγορεύεται κάθε παρέκκλιση από τον σκοπό αυτό χωρίς την τροποποίηση του παρόντος.

ΑΡΘΡΟ 4ο

Η επιτυχία του παραπάνω σκοπού θα επιδιωχθεί με κάθε νόμιμο μέσο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε διοργανώσεις εκδηλώσεων (συναυλίες, εκθέσεις, λογοτεχνικές βραδιές κλπ), οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων με θέμα τις τέχνες και τον πολιτισμό, δημιουργία εργαστηρίων τέχνης, ωδείων κλπ για την ανακάλυψη και σωστή επιμόρφωση ταλέντων από σχολικές ηλικίες, προβολές ταινιών, υποστήριξη θεατρικών παραστάσεων, συνεργασία με ενώσεις συλλόγους και λοιπούς φορείς με κοινούς ή παρεμφερείς σκοπούς, οργάνωση ομάδων με κοινή φιλοσοφία στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας, ώστε να φτάνουν κι εκεί όλες οι αξιόλογες δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών, έκδοση εντύπων με θεματολογία τον πολιτισμό, δημιουργία ηλεκτρονικών ΜΜΕ μέσω διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων, δημιουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού με στόχο την προώθηση του σκοπού της ένωσης , διενέργεια εκδρομών πολιτιστικού χαρακτήρα.

ΑΡΘΡΟ 5ο

Η ένωση έχει  διοικητική και οικονομική αυτονομία και η λειτουργία της διέπεται μόνο από τις διατάξεις του παρόντος και της κείμενης νομοθεσίας για την συγκεκριμένη κατηγορία ενώσεων. Οποιαδήποτε επέμβαση άλλης ενώσεως, συλλόγου, οργανισμού, ανεξαρτήτως βαθμού, στην αυτονομία του αυτή, χωρίς διάταξη νόμου που να παρέχει τέτοιο δικαίωμα, δεν γίνεται αποδεκτή και απορρίπτεται υποχρεωτικά από την διοίκηση του.
Για την επίτευξη των σκοπών της ενώσεως, μπορούν να δημιουργηθούν χώροι εκδηλώσεων, συνεδρίων ή επιμόρφωσης με απόφαση του Δ.Σ. , όπως με απόφαση του μπορεί να καταργηθεί κάποιος που θα κριθεί ότι δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της ένωσης.



**************************************


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Α. ΜΕΛΗ

ΑΡΘΡΟ 6ο

Κάθε άτομο που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος μπορεί να εγγραφεί ως μέλος.
Ο αριθμός των μελών είναι απεριόριστος.
Όλα τα μέλη είναι ισότιμα με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Κατ’ εξαίρεση μπορούν να εγγραφούν ως μέλη άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 180  έτος της ηλικίας τους, αλλά έχουν παρουσιάσει αξιόλογη πορεία στον χώρο της τέχνης και αφού παρασχεθεί η έγγραφη άδεια ενός τουλάχιστον των γονέων για την εγγραφή. Η εκπροσώπηση του στις Γ.Σ. θα γίνεται από έναν εκ των γονέων.
Τα μέλη θα πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, ασχέτως αν κατοικούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Στην περίπτωση που είναι παιδιά της ομογένειας χωρίς Ελληνικό διαβατήριο, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον ο ένας από τους γονείς είναι Ελληνικής καταγωγής. Αλλοδαποί υπήκοοι καλλιτέχνες θα γίνονται δεκτοί ως μέλη της ενώσεως, μόνο αν έχουν επιδείξει αξιόλογη πολιτισμική δραστηριότητα στην χώρα μας και η αίτηση τους θα πρέπει να εγκριθεί από το Δ.Σ. και εν συνεχεία να προωθηθεί προς έγκριση στην Γ.Σ.. Αν γίνει δεκτή παραμένει επί διετία ως δόκιμο μέλος της ενώσεως.
Κάθε νέο μέλος θα παραμένει ως δόκιμο μέλος επί έξι (6) μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων θα μπορούν να εκφραστούν ενστάσεις από τακτικά μέλη, σχετικά με την καταλληλότητα του. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου και στην πρώτη τακτική Γ.Σ. θα συζητηθούν τυχόν ενστάσεις, θα ακουστούν οι απόψεις του νέου μέλους και θα αποφασίσει η Γ.Σ., σε περίπτωση που δεν έχει εκφραστεί καμία ένσταση στο διάστημα του εξαμήνου, θα μπορεί το Δ.Σ. στην πρώτη συνεδρίαση του  μετά την συμπλήρωση του να εγκρίνει την μονιμοποίηση του μέλους. Οι εγγραφές των νέων μελών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ένωσης, οπού θα μπορούν όλα τα μέλη να ενημερώνονται.
Για την εγγραφή μέλους απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου στο Δ.Σ. η οποία θα συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για την εγγραφή αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του προέδρου του Δ.Σ. . Το Δ.Σ. μπορεί με αιτιολογημένη απόφαση του να μην εγκρίνει το αίτημα εγγραφής  ενδιαφερομένου   ως μέλους της ένωσης.
Τα νέα μέλη αποκτούν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα της ενώσεως ένα (1) έτος μετά την εγγραφή τους και με την προϋπόθεση να έχουν χαρακτηριστεί τακτικά μέλη.
Η εγγραφή των μελών στην ένωση είναι δωρεάν και  η ετήσια συνδρομή τους  ορίζεται στο ποσόν των  20 € .    Αν παρ’ όλα αυτά το Δ.Σ. αντιμετωπίσει κάποια δικαιολογημένη ταμειακή αδυναμία, μπορεί να ζητήσει έκτακτη εισφορά των μελών της, αφού πρώτα δικαιολογηθεί η ταμειακή του αδυναμία.
10.Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται από την Γ.Σ. , οι  παράσχοντες εξαίρετες υπηρεσίες       για την εν γένει  προαγωγή του πολιτισμού ή της ενώσεως. Τα επίτιμα  μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα επίτιμα μέλη  μπορούν να παραιτηθούν από την ιδιότητα τους αυτή και να εγγραφούν σαν μέλη της ενώσεως με την  προηγούμενη διαδικασία.


Β. ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ

ΑΡΘΡΟ 7ο

Δεν μπορούν να είναι μέλη της ενώσεως:
Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 180 έτος της ηλικίας τους .
Όποιος με αμετάκλητη απόφαση έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η στέρηση.
Μέλη στο πρόσωπο των οποίων συντρέχει μία από τις παραπάνω περιπτώσεις εκπίπτουν αυτοδίκαια από την ιδιότητα τους αυτή (του μέλους της ένωσης και του Δ.Σ. αντίστοιχα, σύμφωνα με τα παραπάνω). Η διαπιστωτική πράξη έκπτωσης εκδίδεται από το Δ.Σ. της ένωσης, μέσα σε προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών αφότου έλαβε γνώση. Διαφορετικά εκδίδεται από τον πρόεδρο του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.


Γ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

ΑΡΘΡΟ 8ο

Όλα τα μέλη της ένωσης είναι ισότιμα και έχουν ίσα δικαιώματα.
Όλα τα μέλη της ένωσης έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, να εκλέγουν και να εκλέγονται (πλην όσων περιορίζονται από ειδικά άρθρα του παρόντος) με την προϋπόθεση να μην έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με το ταμείο της ένωσης, όποτε και εφόσον αυτές προκύπτουν. Η οικονομική τακτοποίηση μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας.
Να λαμβάνει γνώση των πρακτικών του Δ.Σ. και της Γ.Σ. και των άλλων καταστατικών οργάνων της ένωσης, να ζητεί και να λαμβάνει αντίγραφα των πρακτικών αυτών και άλλων εγγράφων και γενικά να ενημερώνεται για την πορεία των υποθέσεων της ένωσης. Αντίγραφα των πρακτικών θα παραδίδονται, μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ένωσης, δεδομένου ότι στην προσπάθεια της ένωσης για απόλυτη διαφάνεια θα κοινοποιούνται πρακτικά, ισολογισμοί, απολογισμοί, προϋπολογισμοί και αποφάσεις στην ιστοσελίδα της.


Δ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

ΑΡΘΡΟ 9ο

Τα μέλη της ένωσης υποχρεούνται:
Να συμμετέχουν στις Γ.Σ. και σε κάθε άλλη δραστηριότητα της ένωσης και να συμπαρίστανται στο Δ.Σ. στην άσκηση των καθηκόντων και επιδιώξεών του.
Να τηρούν το καταστατικό και να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Γ.Σ. και των λοιπών οργάνων της ένωσης
Τα μέλη της ένωσης υποχρεούνται στην καταβολή τακτικών και έκτακτων εισφορών που αποφασίζονται από το Δ.Σ. και οι οποίες μπορούν να αυξάνονται, μειώνονται ή καταργούνται μόνο με απόφαση του Δ.Σ. χωρίς αυτό να αποτελεί λόγο τροποποίησης του παρόντος καταστατικού.
Η παράλειψη καταβολής των τακτικών και έκτακτων εισφορών από το μέλος με την λήξη του λογιστικού έτους, συνεπάγεται την διαγραφή του με απόφαση της Γ.Σ. μετά από προηγούμενη ειδοποίηση του και απόφαση του Δ.Σ.


Ε. ΑΠΟΒΟΛΗ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ

ΑΡΘΡΟ 10ο

1. Με αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ. της ένωσης μπορεί να αποβληθεί μέλος εάν:
α. Συμπεριφέρεται αντίθετα προς τον σκοπό της ένωσης και της αποφάσεις της Γ.Σ. και του Δ.Σ.
β. Καθυστερεί αδικαιολόγητα την καταβολή εισφορών προς την ένωση.
γ. Απέχει αδικαιολόγητα από τρείς συνεχείς τακτικές γενικές συνελεύσεις. 
2. Την αποβολή του μέλους εισηγείται στην Γ.Σ. το Δ.Σ. ή δέκα (10) ταμειακά τακτοποιημένα μέλη. Για την λήψη τέτοιας απόφασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών
3. Η Γ.Σ. αφού ακούσει την εισήγηση και πριν από την λήψη της απόφασης, καλεί το μέλος σε ακρόαση για τις αποδιδόμενες σ’ αυτό παραβάσεις.
4. Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την ένωση, αφού προηγούμενα εξοφλήσει όλες τις οφειλές του προς την ένωση μέχρι το τέλος του έτους της αποχώρησής του.


**************************************


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΑΡΘΡΟ 11ο

Όργανα της ένωσης αποτελούν : α) Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), β) Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και γ) η Εξελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.).
Α. Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
α. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΡΘΡΟ 12ο

1. Την γενική συνέλευση της ένωσης αποτελούν τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη της.
2. Η γενική συνέλευση της ένωσης αποτελεί το ανώτατο όργανο αυτής. Η Γ.Σ. των μελών, αποφασίζει για κάθε υπόθεση της ένωσης, που δεν υπάγεται σύμφωνα με τον νόμο ή το παρόν καταστατικό στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου.
3. Ειδικότερα η γενική συνέλευση:                                                                            
α) Εκλέγει τα εκλέξιμα μέλη του Δ.Σ. και ανακαλεί οποτεδήποτε το σύνολο ή κάποια από αυτά, όπως και τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής και ελέγχει την δράση αυτών.                                                                                                        
β) Ελέγχει την δράση των μη εκλεγμένων μελών και μπορεί να απαιτήσει την αντικατάσταση τους. Για την λήψη τέτοιας απόφασης απαιτείται παρουσία των 3/4 των μελών  και πλειοψηφία των 4/5 των παρόντων.                                        
γ) Εγκρίνει ή απορρίπτει τον απολογισμό δράσης και διαχείρισης του Δ.Σ. και τους ετήσιους ισολογισμούς.                                                                                   
δ) Εγκρίνει, τροποποιεί ή συμπληρώνει τους ετήσιους προϋπολογισμούς εσόδων και εξόδων.                                                                                                              
ε) Ανακηρύσσει τα επίτιμα μέλη                                                                          
στ) Αποφασίζει για την αγορά ή εκποίηση ακινήτων της ένωσης και περί όλων των συναφών εμπραγμάτων δικαιωμάτων ακινήτων της ένωσης. Για την λήψη των αποφάσεων αυτών απαιτείται πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων μελών της Γ.Σ.                                                                                                                         
ζ) Αποφασίζει περί αποδοχής δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών υπέρ της ένωσης                                                                                                                     
η) Αποφασίζει περί αποβολής μέλους για παραβάσεις που προβλέπονται στο παρόν καταστατικό, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής και τακτοποίησης των οικονομικών του υποχρεώσεων προς την ένωση ή γιατί τεκμηριωμένα η εν γένει συμπεριφορά του εντός ή εκτός ενώσεως, προσβάλει την δημόσια εικόνα και τον πραγματικό σκοπό αυτής.                                          
θ) Η Γ.Σ. αποφασίζει για τροποποίηση του παρόντος καταστατικού της ένωσης. Σ’ αυτήν απαιτείται παρουσία των 3/4 των μελών και πλειοψηφία 4/5. Για την τροποποίηση των σκοπών της ένωσης και της επιλογής των μη εκλεγμένων μελών του Δ.Σ. απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της ένωσης, επικυρωμένη από τον πρόεδρο του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.


β. ΣΥΓΚΛΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΑΠΑΡΤΙΑ

ΑΡΘΡΟ 13ο

Η Γ.Σ. της ένωσης συνέρχεται τακτικά μεν δύο φορές τον χρόνο, κατόπιν προσκλήσεως του Δ.Σ. τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο,  εκτάκτως δε κάθε φορά που το αποφασίζει το Δ.Σ. ή όταν το 1/5 των μελών το ζητήσει με έγγραφη αίτηση που θα αναγράφει τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν. Αν το Δ.Σ. θεωρήσει πως τα θέματα προς συζήτηση δεν είναι δεόντως σοβαρά και φλέγοντα για την παρούσα στιγμή ή δημιουργούν καθυστερήσεις σε τρέχουσες υποχρεώσεις της παρούσης περιόδου ή υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα προς συζήτηση που μπορούν να ενταχθούν σε μια συνεδρίαση της Γ.Σ., έχει την δυνατότητα να απορρίψει το αίτημα ή να το μεταθέσει χρονικά όσο χρειάζεται ώστε να έχουν ολοκληρωθεί και οι λοιπές προς συζήτηση υποθέσεις. Αν ο λόγος που τα μέλη ζητούν την Γ.Σ. είναι να ενημερωθούν σχετικά με την εξέλιξη κάποιας υπόθεσης της ένωσης μπορεί εναλλακτικά να δοθούν απαντήσεις σε πενταμελή αντιπροσωπεία τους, σε μια έκτακτη συνάντηση τους με το Δ.Σ. παρουσία και της Ε.Ε. αν αυτό κρίνεται σκόπιμο. Αν το σύνολο των μελών που αιτούνται έκτακτη Γ.Σ. είναι τα 2/5 του συνόλου, υποχρεούται το Δ.Σ. να την συγκαλέσει το ταχύτερο δυνατόν.
Οι έκτακτες Γ.Σ. που εγκρίνονται πρέπει να συγκαλούνται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Για την γνωστοποίηση των συνελεύσεων στα μέλη στέλνονται σ’ αυτά προσκλήσεις στις οποίες αναγράφονται η ημερομηνία, ο τόπος, η ώρα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, οκτώ (8) ημέρες πριν την συνεδρίαση της Γ.Σ. ή δημοσιεύεται στην ίδια προθεσμία στον τοπικό τύπο καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της ένωσης.
Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα για τα θέματα της ημερησίας διάταξης όταν παρίστανται τα 3/10 πλέον ενός μέλη, τα οποία πρέπει να είναι τακτοποιημένα ταμειακώς. Θέματα τα οποία χρήζουν μεγαλύτερης απαρτίας από την υπάρχουσα δεν συζητούνται και μεταφέρονται στην επόμενη τακτική Γ.Σ.
Εάν δεν υπάρξει απαρτία, καλείται εκ νέου εντός το πολύ δέκα (10) ημερών, από της χρονολογίας της ματαιωθείσας συνέλευσης, που γνωστοποιείται στα μέλη με τον προαναφερόμενο τρόπο μέσα σε πέντε (5)  μέρες πριν την συνεδρίαση αυτής. στη νέα αυτή ημερομηνία βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα οποιοσδήποτε και αν είναι ο αριθμός των παρόντων μελών. Τα ποσοστά που ορίζουν την απαρτία, υπολογίζονται επί του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών, την ημέρα που αποφασίζεται να συγκληθεί.


γ. ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΑΡΘΡΟ 14ο

Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, εκτός των περιπτώσεων που ορίζονται ειδικά από νόμο ή το παρόν καταστατικό, λαμβάνονται κατ’ απόλυτη πλειοψηφία. Απόφαση επί θέματος το οποίο δεν αναγράφεται στην πρόσκληση είναι άκυρη.
Σε κάθε γενική συνέλευση εκλέγονται ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας αυτής, που διευθύνουν την συζήτηση και τηρούν τα πρακτικά, αντίστοιχα καθώς και ένας ψηφολέκτης.
Οι ψηφοφορίες στην γενική συνέλευση διακρίνονται σε φανερές ή μυστικές. Οι φανερές μπορούν να γίνουν είτε με ανόρθωση των μελών είτε με ανύψωση του χεριού.
Η ψηφοφορία είναι μυστική όταν αναφέρεται: α) σε εκλογές μελών του Δ.Σ. και της εξελεγκτικής επιτροπής   β) σε θέματα εμπιστοσύνης προς την διοίκηση γ) σε προσωπικά ζητήματα δ) στο διοικητικό και οικονομικό απολογισμό.
Στις ψηφοφορίες απαγορεύεται να παρευρίσκονται τρίτα πρόσωπα εκτός των τακτοποιημένων οικονομικά μελών. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να παρευρίσκονται χωρίς δικαίωμα ψήφου τα επίτιμα μέλη.
Εξαιρετικά (με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων μελών) μπορεί να ληφθεί απόφαση επί θεμάτων που δεν είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη αλλά κρίνονται εξαιρετικής σημασίας και κατεπείγοντα.
Για τα διαλαμβανόμενα στις Γ.Σ. τηρούνται πρακτικά με φροντίδα του γραμματέα αυτής, που καταχωρούνται στο βιβλίο συνεδριάσεων της Γ.Σ. και υπογράφονται από τον πρόεδρο της, τον γραμματέα και τον ψηφολέκτη της Γ.Σ. και από πέντε μέλη που έλαβαν μέρος σ’ αυτή.


δ. ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

ΑΡΘΡΟ 15ο

Η τακτική γενική συνέλευση εκλέγει εντός του μηνός  Μαρτίου κάθε τρίτου έτους, ήτοι ανά τριετία, το εκλέξιμο μέρος της διοίκησης που αποτελείται από τρία μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα για τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα, του Ταμία και του Εφόρου Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων καθώς και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής που αποτελείται από τρία μέλη, με μυστική ψηφοφορία η οποία διεξάγεται με ψηφοδέλτια της κάθε κατηγορίας (Δ.Σ. & Ε.Ε.), ενώ ο αριθμός των ψήφων καθορίζει την σειρά επιτυχίας.
Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνο τα τακτικά μέλη της ένωσης τα οποία είναι ταμειακώς τακτοποιημένα. Πληρωμές καθυστερούμενων εισφορών μπορούν να γίνουν και κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών πριν από την ψηφοφορία. Τα νέα μέλη έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την εγγραφή τους και με την προϋπόθεση να έχουν χαρακτηριστεί τακτικά. Οι υποψήφιοι για τις εκλέξιμες θέσεις του Δ.Σ. και της Ε.Ε. υποβάλουν υποψηφιότητα στη Γ.Σ. των αρχαιρεσιών. Τα ονόματα τους αναρτώνται σε πίνακα χωριστά για το Δ.Σ. και την Ε.Ε. κατ’ απόλυτη αλφαβητική σειρά.
Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται από τριμελή Εφορευτική  Επιτροπή την οποία εκλέγει η Γ.Σ. με μυστική ψηφοφορία και η οποία αμέσως μετά την εκλογή της εκλέγει τον πρόεδρο αυτής και η οποία είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, αποφασίζοντας για κάθε θέμα που τυχόν θα ανακύψει κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Αναρτά τα ονόματα των υποψηφίων και μοιράζει λευκό ή έντυπο (φωτοτυπημένο) ψηφοδέλτιο σε όλα τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, εξηγώντας και τον τρόπο της ψηφοφορίας. Στην Εφορευτική Επιτροπή δεν μπορεί να είναι μέλος υποψήφιος για τα αξιώματα για τα οποία γίνονται οι εκλογές.
Οι υποψήφιοι γράφονται σε κοινό ψηφοδέλτιο με απόλυτη αλφαβητική σειρά και εκλέγονται σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης. Οι εκλογείς έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι τρείς (3) σταυρούς προτίμησης. Επιτυχόντες του ψηφοδελτίου θεωρούνται όσοι πήραν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς. Από τους εκλεγμένους οι μεν τρείς πρώτοι κατά σειρά επιτυχίας εκλέγονται τακτικά μέλη του Δ.Σ., οι δε υπόλοιποι(4ος, 5ος και 6ος)  κατά σειρά επιτυχίας αναπληρωματικά μέλη.
Στην ίδια γενική συνέλευση και με τον ίδιο τρόπο εκλέγεται η εξελεγκτική επιτροπή, για την οποία εκλέγονται τρία (3) τακτικά και τρία (3) αναπληρωματικά μέλη.
Μέχρι τον διορισμό ή την εκλογή της νέας διοίκησης και ανάληψης των καθηκόντων της, η παλαιά διοίκηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται τις επείγουσες υποθέσεις της ένωσης.


Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

α. ΣΥΓΚΛΗΣΗ – ΘΗΤΕΙΑ – ΑΠΑΡΤΙΑ

ΑΡΘΡΟ 16ο

Η ένωση διοικείται από πενταμελές (5) Διοικητικό Συμβούλιο, από τον πρόεδρο που διορίζεται από τον πρόεδρο του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. είναι καθαρά προσωπική του επιλογή και μπορεί να είναι και πρόσωπο ακόμα και εκτός ενώσεως που χρίζεται αυτόματα με τον διορισμό του τακτικό μέλος αυτής, τον αντιπρόεδρο ο οποίος είναι πρόσωπο επιλογής του προέδρου της ενώσεως και διορίζεται επίσης με κοινή απόφαση του προέδρου του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. και του προέδρου της ενώσεως που συνυπογράφουν, τον γενικό γραμματέα, τον ταμία και τον έφορο εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων που προέρχονται από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της γενικής συνέλευσης. Η θητεία του Δ.Σ. είναι τριετής.
Εντός δέκα (10) ημερών από την έγκριση του παρόντος καταστατικού ορίζονται από τον πρόεδρο του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. τα πέντε (5) άτομα τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο υπηρεσιακό Δ.Σ. που θα οδηγήσει την ένωση στην πρώτη Γ.Σ. για την εκλογή των εκλέξιμων μελών της διοικήσεως, το οποίο καλεί ο νέος πρόεδρος εντός δέκα (10) ημερών στην πρώτη του συνεδρίαση. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του Δ.Σ. υποχρεούνται να παρευρεθούν όσοι θα το ενημερώσουν για τις τρέχουσες υποθέσεις της ένωσης καθώς και για την κατάσταση των οικονομικών της, παράλληλα με την παράδοση των βιβλίων και πρακτικών της ενώσεως, θα συζητηθεί και εγκριθεί επίσημα ο παρόντας Κανονισμός Λειτουργίας και ο οποίος θα ισχύει, τουλάχιστον, μέχρι την τέλεση των επομένων αρχαιρεσιών.  Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση μπορεί ο πρόεδρος του αν το κρίνει σκόπιμο να ζητήσει να παρίστανται φοροτεχνικός και νομικός σύμβουλος. Την ίδια ημέρα θα οριστεί και η ημερομηνία της πρώτης έκτακτης Γ.Σ. όπου θα ψηφιστεί επίσης υπηρεσιακή Εξελεγκτική Επιτροπή και θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών.
Εντός δέκα (10) ημερών από τις αρχαιρεσίες συνέρχεται με πρόσκληση του προέδρου το νέο Δ.Σ. και καταρτίζει το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του το οποίο θα παρουσιάσει στην επόμενη Γ.Σ.
Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται στην συνεδρίαση τρία (3) τουλάχιστον μέλη του. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας κρίνει η ψήφος του προέδρου του Συμβουλίου.
Το Δ.Σ. υποχρεούται να συνεδριάζει μία φορά κάθε μήνα και εκτάκτως κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο. Μέλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα επί τρείς συνεχόμενες συνεδριάσεις, θεωρείται ότι παραιτήθηκε και με απόφαση του Δ.Σ. αντικαθίσταται από τον πρώτο αναπληρωματικό.
Εάν ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. λόγω θανάτου, παραιτήσεως ή εκπτώσεως μειωθεί κατά τα 2/3 και δεν υπάρχουν νόμιμοι αναπληρωτές, πρέπει να συγκληθεί Γ.Σ. για την ανάδειξη νέας διοίκησης.


β. ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 17ο

Δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του Δ.Σ. :
Όλοι όσοι σύμφωνα με το άρθρο 7 του παρόντος έχουν κώλυμα εγγραφής ως μέλη της ένωσης, όσοι δεν είναι ταμειακώς τακτοποιημένοι καθώς και όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 15 παρ. 2.
Όλοι όσοι έχουν άμεση σχέση, οι ίδιοι ή μέλη της οικογενείας τους σαν ιδιοκτήτες, μέτοχοι, εταίροι, διαχειριστές και μέλη διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρίας και κάθε είδους εμπορικής εταιρίας η οποία ασχολείται με την εμπορία ειδών, υλικών ή έργων και προϊόντων τέχνης….


γ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 18ο

Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε υπόθεση που αφορά την διοίκηση της ένωσης και την διαχείριση της περιουσίας της, πλην της ακινήτου, για την οποία αρμόδια είναι η Γ.Σ. όπως και για τις υποθέσεις εκείνες οι οποίες υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γ.Σ.
Επιμελείται και διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ένωσης και κατευθύνει τη δράση αυτής στην επιδίωξη και πραγματοποίηση του σκοπού της.
Μισθώνει κατάλληλους χώρους για την στέγαση των γραφείων της ένωσης και την άσκηση των λειτουργιών της. Απαγορεύεται ρητά η  συστέγαση της ένωσης με εμπορική ή άλλης μορφής  επιχείρηση.
Προσλαμβάνει το απαραίτητο υπαλληλικό προσωπικό και απολύει αυτό, καθώς και τους νομικούς, οικονομικούς και άλλους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες και καθορίζει τις αποδοχές, αμοιβές και αντιμισθίες αυτών.
Καταρτίζει τους ετήσιους προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και απολογισμούς διαχείρισης και υποβάλει αυτούς με προηγούμενο έλεγχο από την Ε.Ε. στην Γ.Σ. για έγκριση. Τους ισολογισμούς συνοδεύει έγγραφη λογοδοσία για την γενική δράση του Δ.Σ.
Συγκαλεί την Γ.Σ.  και καθορίζει τα θέματα ημερήσιας διάταξης.
Αποφασίζει για την άσκηση αγωγών και προσφυγών για την περιφρούρηση των συμφερόντων της ένωσης ή για την απόκρουση τέτοιων αγωγών, στρεφομένων κατ’ αυτής και για κάθε ένδικο μέσο ή παραίτηση από αυτό και για κάθε δικαιοπραξία που αφορά τα συμφέροντα της ένωσης.
Καθορίζει το ποσόν  του δικαιώματος εγγραφής καθώς και την μηνιαία συνδρομή ή έκτακτες εισφορές των μελών, τα οποία μπορεί να αυξομειώνει ελεύθερα, χωρίς η απόφαση αυτή να αποτελεί τροποποίηση του παρόντος καταστατικού.
Το Δ.Σ. για την καλύτερη εξυπηρέτηση και επιτυχία του σκοπού του μπορεί να διορίζει συμβούλους από τα μέλη της ένωσης με ή χωρίς μισθό ή από μη μέλη της ένωσης με σύμβαση με μισθό ή χωρίς.
Το Δ.Σ. της ένωσης μπορεί να συνάπτει συμβάσεις      εργασίας, ανεξάρτητων υπηρεσιών, έργου ή προμηθειών ή οποιεσδήποτε άλλες συμβάσεις με οικονομικά ανταλλάγματα, με μέλη του Δ.Σ. , τις/τους συζύγους αυτών, τα τέκνα, τους γονείς και τα αδέλφια αυτών ή με νομικά πρόσωπα στα οποία μετέχουν τα προαναφερόμενα μέλη υπό την προϋπόθεση ότι η σχέση του μέλους θα έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων στο Δ.Σ. και θα υπάρχουν τουλάχιστον τρείς (3) προσφορές προς συζήτηση από διαφορετικές εταιρίες που ουδεμία σχέση θα έχουν με μέλος του Δ.Σ.  Το εμπλεκόμενο με την εν λόγω εταιρία στερείται το δικαίωμα ψήφου στην  συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. Οι προσφορές πρέπει να έχουν κατατεθεί στην Ε.Ε. η οποία θα φροντίσει να εξασφαλίσει αντίστοιχες προσφορές της αγοράς και να γνωμοδοτήσει για το λογικό ή μη της προσφοράς.   Η παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται την έκπτωση των μελών του Δ.Σ. που έλαβαν τη σχετική απόφαση.
11.Επιτρέπονται προσωρινές ταμειακές διευκολύνσεις προς την ένωση από μέλη του Δ.Σ. για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
12. Στα μέλη του Δ.Σ. όταν μετακινούνται εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους για προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας στην ένωση, επιτρέπεται να καταβάλλονται τα έξοδα κίνησης, διαμονής και διατροφής.


δ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 19ο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ εκπροσωπεί την ένωση σε όλες τις σχέσεις και υποχρεούται να γνωστοποιεί στο Δ.Σ. όλες τις ενέργειές του. Εκπροσωπεί την ένωση απέναντι σε κάθε αρχή Κρατική, Δικαστική, Δημοτική, Κοινοτική, τις τράπεζες και κάθε φύσεως οργανισμούς και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου ή φυσικά πρόσωπα στις μεταξύ της ένωσης και αυτών πάσης φύσεως σχέσεις. Συνάπτει μαζί με τον γενικό γραμματέα έγκυρες συμβάσεις και συμφωνίες στο όνομα της ένωσης σε εκτέλεση αποφάσεων του Δ.Σ. το οποίο εκπροσωπεί. Δέχεται και ασκεί αγωγές, ένδικα μέσα κάθε είδους ή παραιτείται από τέτοια ένδικα μέσα ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. για κάθε υπόθεση ή δίκη που γίνεται στο όνομα της ένωσης την οποία και εκπροσωπεί και διορίζει πληρεξούσιους δικηγόρους. Συγκαλεί με απόφαση του Δ.Σ. τις τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις. Σε επείγουσες περιπτώσεις συγκαλεί την Γ.Σ. και χωρίς απόφαση του Δ.Σ.. Συγκαλεί τις τακτικές συνελεύσεις του Δ.Σ. , ενώ υποχρεούται να συγκαλεί το Δ.Σ. και εκτάκτως εφόσον τρεις  εκ των συμβούλων ζητήσουν την σύγκληση του. Διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.. Υπογράφει τα πρακτικά, επιβλέπει την διαχείριση του ταμείου και δίνει εντολή στον ταμία για οποιαδήποτε δαπάνη κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ.. Υπογράφει μαζί με τον γενικό γραμματέα της ένωσης τα πάσης φύσεως έγγραφα και βιβλία και φροντίζει γενικά για την προαγωγή και ανάπτυξη της ένωσης και των σκοπών της. Προσυπογράφει με τον ταμία τις διπλότυπες αποδείξεις είσπραξης και κάνει καταθέσεις και αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς. Έχει προσωπικά την ευθύνη της ανάπτυξης της ένωσης στην περιφέρεια και την ανεύρεση ατόμων από κάθε σημείο της Ελλάδας που θα έχουν κοινή με την ένωση φιλοσοφία και θα συστρατευτούν στην πραγματοποίηση των στόχων της. Στην προσπάθεια αυτή υποχρεούται να συμμετέχει ενεργά και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσία του ο πρόεδρος αναπληρώνεται σε όλα του τα καθήκοντα από τον αντιπρόεδρο.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ αντικαθιστά τον πρόεδρο στα καθήκοντα του όταν αυτός απουσιάζει και έχει την επίβλεψη στον οικονομικό και τεχνικό (εκδηλώσεων) τομέα. Έχει επίσης την υποχρέωση να ακολουθεί τον πρόεδρο στην προσπάθεια ανάπτυξης της ενώσεως στην περιφέρεια. Σε περίπτωση απουσίας του προέδρου μπορεί και έχει την απόλυτη δικαιοδοσία να εγκρίνει, υπογράψει ή αποφασίσει, επί παντός θέματος και να δώσει την αντίστοιχη εντολή εκτέλεσης. Σε περίπτωση ισοψηφίας σε ψηφοφορία συνελεύσεως του Δ/Σ, από την οποία απουσιάζει ο Πρόεδρος, το αποτέλεσμα κρίνει η ψήφος του Αντιπροέδρου
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ διενεργεί την αλληλογραφία της ένωσης, συντάσσει τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεων και του Δ.Σ., υπογράφει με τον πρόεδρο κάθε εξερχόμενο έγγραφο, τηρεί μητρώο των μελών και φυλάσσει την σφραγίδα της ένωσης. Έχει επίσης την ευθύνη να πρωτοκολλεί κάθε εισερχόμενο ή εξερχόμενο έγγραφο και τυχόν παράλειψη αποτελεί σοβαρό παράπτωμα.  Όταν κωλύεται ο γραμματέας τον αντικαθιστά ένας από τους συμβούλους που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο.
Ο ΤΑΜΙΑΣ τηρεί τα λογιστικά βιβλία, τις διπλότυπες αποδείξεις με τις οποίες εισπράττει τις συνδρομές και τις έκτακτες εισφορές των μελών και τα διάφορα έσοδα της ένωσης. Ενεργεί όλες τις πληρωμές. Τις διπλότυπες αποδείξεις εισπράξεων υπογράφει και ο πρόεδρος ενώ τα εντάλματα πληρωμών υπογράφουν επίσης  ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας. Για τα εντάλματα πληρωμών πρέπει να αναγράφεται πάντοτε και ο αριθμός αποφάσεως του Δ.Σ. με την οποία εγκρίθηκε η δαπάνη. Τα χρήματα της ένωσης κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό εκτός κάποιου ποσού (το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.) στο όνομα της ένωσης και με δικαίωμα ανάληψης από τον ταμία ή τον πρόεδρο. Ο λογαριασμός καταθέσεων μπορεί να κινείται και με επιταγές. Ο ταμίας υποχρεούται να θέτει στην διάθεση του Δ.Σ. το ταμείο της ένωσης για έλεγχο κάθε φορά που αυτό κρίνεται αναγκαίο. Φροντίζει και επιμελείται για την ασφαλή τήρηση και φύλαξη των λογιστικών βιβλίων και όλων των παραστατικών εγγράφων, αξιών, χρηματογράφων και γενικά των παραστατικών αξιών τίτλων καθώς και του διαθέσιμου χρηματικού υπολοίπου. Σε περίπτωση κωλύματος του ή απουσίας του, αναπληρώνεται στα καθήκοντα του από σύμβουλο που ορίζει το Δ.Σ.
Ο ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ έχει την άμεση αρμοδιότητα και ευθύνη για την διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων της ένωσης καθώς και για τις δημόσιες σχέσεις. Μέρος των καθηκόντων του και η αναζήτηση διαφημιζόμενων και χορηγών για τις εκδηλώσεις της ένωσης. Προτείνει αναλυτικά το είδος της εκδήλωσης καθώς και τους συμμετέχοντες σε αυτήν καλλιτέχνες.  Για την υλοποίηση μίας εκδήλωσης απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. Για την έγκριση κάθε εκδήλωσης θα πρέπει στην πρόταση να υπάρχει και ο προϋπολογισμός, όπως και οι πόροι χρηματοδότησης της. Αν για κάποιο λόγο το Δ.Σ. θεωρήσει πως ένας ή περισσότεροι χορηγοί της εκδήλωσης παρουσιάζουν ασυμβίβαστο με τους σκοπούς της ένωσης, μπορεί να απορρίψει την αίτηση του εφόρου. Στόχος του εφόρου εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων θα πρέπει πάντα να παραμένει μεν η οικονομική ενίσχυση της ένωσης, αλλά υπεράνω όλων η πολιτισμική πρόοδος του τόπου μας , που αποτελεί και τον κύριο στόχο και λόγο ύπαρξης της ένωσης. Ο έφορος εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων έχει την ευθύνη των χώρων εκδηλώσεων και όλου του κινητού τεχνικού εξοπλισμού εντός αυτών και τηρεί βιβλίο για όλα τα πιο πάνω. Στον τομέα των δημοσίων σχέσεων θα πρέπει να προβάλει τις θέσεις και τον σκοπό της ένωσης, όπως αυτές ορίζονται από το καταστατικό και τις αποφάσεις του Δ/Σ, χωρίς προσθήκη προσωπικών του θέσεων και απόψεων που δεν υποστηρίζονται από αποφάσεις του Δ/Σ. Σε περίπτωση κωλύματος του ή απουσίας του, αναπληρώνεται στα καθήκοντα του από σύμβουλο που ορίζει το Δ.Σ.
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ αν έχουν οριστεί μετέχουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και εκτελούν τα ανατιθέμενα σε αυτούς ειδικά καθήκοντα.


Γ. ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΡΘΡΟ 20ο

Η εξελεγκτική επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη και εκλέγεται από την Γ.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 15 μαζί με το Δ.Σ. και με θητεία που συμπίπτει με αυτή του Δ.Σ.       Μαζί με τα τρία τακτικά μέλη εκλέγονται και ισάριθμα αναπληρωματικά. Οι σταυροί προτίμησης είναι μέχρι τρείς. Οι υποψήφιοι μπαίνουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφονται με απόλυτη αλφαβητική σειρά. Εκλέγονται κατά σειρά σταυροδότησης.
Η εξελεγκτική επιτροπή μόλις εκλεγεί συγκροτείται σε σώμα και με μυστική ψηφοφορία εκλέγει τον πρόεδρο της ο οποίος καλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις και όλο το έργο της.  Έργο της Ε.Ε. είναι ο αδιάκοπος και συστηματικός έλεγχος και η παρακολούθηση της διαχείρισης των οικονομικών της ένωσης. Η Ε.Ε. ασκεί τα καθήκοντα της συλλογικά και κατά την εκτέλεση του έργου της έχει απόλυτη πρωτοβουλία έρευνας και ελέγχου. Το Δ.Σ., ο γεν. γραμματέας και ο ταμίας θέτουν στην διάθεση της Ε.Ε. όλα τα διοικητικά, λογιστικά και διαχειριστικά βιβλία και στοιχεία που τηρούνται σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό αυτό και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή έγγραφο που η Ε.Ε. κρίνει χρήσιμο για την άσκηση του ελέγχου της. Ο έλεγχος των βιβλίων και των στοιχείων από την Ε.Ε. γίνεται εντός των γραφείων της ένωσης και απαγορεύεται η εξαγωγή  ή η απομάκρυνση αυτών από τον χώρο των γραφείων της ένωσης.
Ένα τουλάχιστον μήνα πριν την τακτική συνέλευση του Μαρτίου η Ε.Ε. διενεργεί τον καθολικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης της χρονιάς που έκλεισε και συντάσσει και υποβάλει την έκθεση της προς το Δ.Σ. δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν τη Γ.Σ. Η Ε.Ε. με βάση τα παραπάνω στοιχεία και τον ισολογισμό και  τον απολογισμό που έγκαιρα το Δ.Σ. θέτει στην διάθεση της συντάσσει την έκθεση της που πρέπει να είναι αιτιολογημένη, σαφής, με παρατηρήσεις και προτάσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της υπό κρίση  ετήσιας διαχειριστικής περιόδου. Την έκθεση αυτή υποβάλλει στην Γ.Σ.
Η Ε.Ε. βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντα τουλάχιστον δυο (2) μέλη της και οι αποφάσεις  της λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Μέλος της Ε.Ε. που απουσιάζει από δύο (2) συνεχείς συνεδριάσεις της κηρύσσεται έκπτωτο και καλείται το πρώτο αναπληρωματικό σύμφωνα με το καταστατικό.


**************************************


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΑΡΘΡΟ 21ο

1. Οι πόροι της ένωσης είναι:
Α. Τα ποσά τα προερχόμενα από εγγραφές, συνδρομές και  έκτακτες εισφορές των μελών.
Β. Τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων στις διάφορες εκδηλώσεις της ένωσης (συναυλίες, εκθέσεις)
Γ. έσοδα από χοροεσπερίδες, λαχειοφόρους αγορές κλπ
Δ. τα έσοδα από συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συνάπτουν συμβάσεις διαφημιστικής προβολής στις εκδηλώσεις της ένωσης (χορηγοί)
Ε. Πώληση δικαιωμάτων τηλεοπτικής κάλυψης εκδηλώσεως σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ όπου αυτό είναι εφικτό.
Στ. δωρεές και κληροδοτήματα προς την ένωση
Ζ. επιχορηγήσεις υπουργείων, δημόσιων οργανισμών ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η. ενισχύσεις από το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.
Θ. πόροι από συνδρομές μαθητευομένων σε εργαστήρια εκμάθησης τεχνών της ένωσης.
Ι. Έσοδα από την ανάπτυξη του θεσμού του καφενείου πολιτισμού, λόγου και τεχνών
2. Δωρεές και διαθήκες που υποχρεώνουν την ένωση σε ενέργειες που αντιβαίνουν στους σκοπούς της δεν γίνονται δεκτές.
3. Η ακίνητη περιουσία της ένωσης διατίθεται μόνον κατόπιν δικαιολογημένης απόφασης του Δ.Σ. και μετά από έγκριση της Γ.Σ. και πάντα υπέρ των σκοπών της
4. Από τα έσοδα  της ένωσης  ένα ποσοστό της τάξεως  5% κατατίθεται σε κοινό επικουρικό ταμείο όλων των ενώσεων για κάλυψη εκτάκτων αναγκών των ενώσεων και το υπόλοιπο ποσόν διανέμεται όπως ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό της ένωσης.              Το επικουρικό ταμείο είναι στην ευθύνη τριμελούς επιτροπής του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. η οποία και κρίνει την διάθεση του. Εναλλακτικά και με απόφαση του προέδρου του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. θα μπορούσε να ζητηθεί από τις ενώσεις να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης  του επικουρικού ταμείου τους είτε με εκλεγμένη επιτροπή από τα μέλη των ενώσεων και με ευθύνη των προέδρων, είτε κυλιόμενα με σειρά, ανά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.
Ο παραπάνω τρόπος διανομής των εσόδων, σε καμία περίπτωση, δεν αφορά επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις ή δωρεές, κρατικές, ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οργανισμών, φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίες παρέχονται προς την ένωση για συγκεκριμένο σκοπό ή κάλυψη τρεχουσών αναγκών της. Στις περιπτώσεις αυτές το σύνολο του ποσού θα περιέρχεται αυτούσιο (100%) στο ταμείο, στην διάθεση και στον διαχειριστικό έλεγχο του Δ/Σ της ένωσης.   
5. Τα κεφάλαια της ένωσης διατίθενται μόνο με απόφαση του Δ.Σ. και πάντα υπέρ του σκοπού της. Την ευθύνη της κατανομής των κεφαλαίων και της τήρησης όσων το Δ/Σ έχει προκαθορίσει στον εσωτερικό του κανονισμό, έχει ο πρόεδρος της ένωσης.


**************************************


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΒΙΒΛΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΑΡΘΡΟ 22ο

Η ένωση είναι υποχρεωμένη να τηρεί τα παρακάτω βιβλία:  μητρώο μελών,  βιβλίο εσόδων – εξόδων, πρακτικό συνεδριάσεων Γ.Σ., πρακτικό συνεδριάσεων Δ.Σ., βιβλίο πρωτοκόλλου εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων, βιβλίο περιουσιακών στοιχείων και υλικού, καθώς και γραμμάτια είσπραξης, εντάλματα πληρωμής, αποδείξεις είσπραξης και πληρωμής και ότι άλλο κριθεί αναγκαίο για την σωστή του λειτουργία.
Η ένωση είναι υποχρεωμένη να συντάσσει κάθε οικονομικό έτος προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό  της όλης διαχείρισης της. Ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη του μηνός Οκτωβρίου, αν και καλό θα είναι να παρουσιάζεται στην τακτική Γ.Σ. του Σεπτεμβρίου.


**************************************


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΑΡΘΡΟ 23ο

Το Δ.Σ. της ένωσης μπορεί να δημιουργεί εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας σχετικά με την λειτουργία εργαστηρίων τέχνης, ωδείων ή και της εν γένει συμπεριφοράς μελών της σε σχέση με την προς τα έξω εικόνα της ένωσης, χωρίς αυτές να μπορούν να τροποποιήσουν άρθρα του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον με εσωτερικούς κανονισμούς και κατόπιν αποφάσεως του Δ/Σ το οποίο τους  εγκρίνει, μπορούν να καθοριστούν οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ενώσεως και μέλους ή μελών αυτής. Οποιαδήποτε συναλλαγή αυτού του είδους, ακόμη και όσες εγκρίνονται από το παρόν καταστατικό, θεωρείται έγκυρη μόνο με απόφαση του Δ/Σ που συμφωνεί με την υλοποίηση τους.


**************************************


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ – ΠΟΙΝΕΣ

ΑΡΘΡΟ 24ο

Λόγοι και προϋποθέσεις της επιβολής πειθαρχικών ποινών και κυρώσεων κατά των μελών της ένωσης είναι η παράβαση των νόμων, του καταστατικού της ένωσης, των κανονισμών αυτής και η κακή ή ανάρμοστη συμπεριφορά τους εντός ή εκτός ενώσεως.
Για τα μέλη της ένωσης οι πειθαρχικές ποινές είναι :      
α) η έγγραφη παρατήρηση
β) η έγγραφη επίπληξη
γ) η απαγόρευση εισόδου του μέλους στις εκδηλώσεις της ένωσης
δ) η οριστική διαγραφή του από μέλος της ένωσης, η οποία υπόκειται στην έγκριση της Γ.Σ.
Κανένα μέλος της ένωσης δεν τιμωρείται χωρίς προηγουμένως να απολογηθεί αφού κληθεί εγγράφως γι’ αυτό από το Δ.Σ.


**************************************


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΑΡΘΡΟ 25ο

Η ένωση διαλύεται
α) όταν ο αριθμός των μελών της μειωθεί κάτω από δέκα (10)
β) με αιτιολογημένη απόφαση του προέδρου του Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. και με αποδοχή της από την απόλυτη πλειοψηφία της Γ/Σ.                        
 γ) ύστερα από απόφαση της Γ.Σ. με πλειοψηφία τουλάχιστον 3/4  των εγγεγραμμένων  μελών.
Σε περίπτωση διάλυσης της ένωσης η περιουσία της, μετά την εκκαθάριση, περιέρχεται στο Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.


**************************************



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 26ο

Η ένωση έχει δική της σφραγίδα η οποία είναι κυκλική, στο κέντρο της απεικονίζεται ένας πήγασος και περιφερειακά αυτού η επιγραφή «ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ».



Η σφραγίδα αυτή τίθεται σε κάθε εξερχόμενο έγγραφο και κάθε απόδειξη είσπραξης. Έγγραφο ή αποδείξεις που δεν φέρουν την πιο πάνω σφραγίδα θεωρούνται άκυρα και δεν δεσμεύουν την ένωση.
Η ένωση δεσμεύει το παρακάτω λογότυπο και μόνο αυτή μπορεί να το χρησιμοποιεί ως αναγνωριστικό στα έντυπα, στα έγγραφα και την αλληλογραφία της.       



Η ταυτότητα μέλους που θα διατίθεται σε όλα τα μέλη έχει την παρακάτω μορφή
                                                     
                                                               Α ΟΨΗ

                                                                Β ΟΨΗ


Στην α’ όψη της υπάρχει φωτογραφία του κατόχου, αναφέρεται όνομα, επώνυμο, αρ. μητρώου και η ιδιότητα του (μέλος, τακτικό μέλος, επίτιμο μέλος, θέση στα όργανα κλπ).


Ημερομηνία έγκρισης ……../………/……………      αρ.πρωτοκ……………